Betrouwbaar advies bij bollebuik

 Anticonceptie

Het is verstandig om in je zwangerschap of kraamweek al eens na te denken over welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Je weet immers niet wanneer je cyclus weer op gang komt; bij de ene vrouw kan dit binnen een paar weken zijn, de andere heeft hier een paar maanden voor nodig. Belangrijk om te weten is dat een eisprong plaatsvindt voor je menstrueert.


Wij zullen hier in de kraamweek of op de nacontrole op terug komen en je eventueel helpen bij het maken van je keuze. Je kunt dus met al je vragen wat betreft anticonceptie bij ons terecht.

 Spiraal

Mocht je kiezen voor een spiraaltje, dan kun je deze laten plaatsen bij Bollebuik.
Het spiraaltje wordt ook wel ‘Intra-Uterine Device’ (IUD) genoemd en betekent letterlijk ‘voorwerp in de baarmoeder’. Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonspiraaltje (Mirena) en het hormoonvrije koperspiraaltje (T –Safe). Hieronder vind je meer uitleg over de twee verschillende spiralen.

Hormoonspiraal (Mirena)


Het hormoonspiraaltje is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof in Mirena is levonorgestrel (0,02 mg per dag). Mirena biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Het spiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals “taaier” wordt. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk, dit verkleint de kans op bevruchting. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt.

Belangrijk om te weten is verder dat het hormoonspiraal geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van het hormoonspiraal je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven.

Koperspiraal (T-Safe)


Het koperspiraaltje is een T- of hoefijzervormig stukje plastic met een koperdraadje eromheen, dat via je vagina in de baarmoeder geplaatst wordt. Een koperspiraal biedt voor 10 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Het koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Het spiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief. Er vindt geen maandelijkse bevruchting plaats. Het koperspiraaltje werkt tevens ook als morningafter spiraal wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand zodat je toch niet zwanger wordt.

Aangezien het koperspiraaltje een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kan de eerste en soms ook de tweede menstruatie wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker zijn of langer duren. Na twee of drie maanden moet je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Het verloop van je menstruatiepatroon heeft overigens geen effect op de betrouwbaarheid van het koperspiraal.

 Plaatsing

Voordat je op afspraak komt zullen we je een vragenlijst toesturen, deze mag je invullen en naar ons emailen of meenemen naar de afspraak. Tevens schrijven we een recept voor waarna je de spiraal bij de apotheek kunt ophalen. De kosten voor de spiraal zijn meestal voor eigen rekening. Vraag dit even na bij je zorgverzekeraar.

De afspraak duurt ongeveer 45 minuten. Voor de echo zullen wij middels een echo of inwendig onderzoek de ligging van je baarmoeder controleren. Vervolgens zullen we de spiraal plaatsen, dit duur ongeveer een paar minuten. Omdat het gevoelig kan zijn adviseren we om ongeveer een uur van te voren twee paracetamol of één ibuprofen in te nemen. Direct na de plaatsing zullen wij middels een echo controleren of de spiraal op de juiste plek zit. Ook sturen we een brief naar je huisarts met de mededeling dat wij een spiraal geplaatst hebben en de daarbij behorende bevindingen.

We kunnen een spiraal plaatsen vanaf 12 weken na de bevalling, aangezien dan de baarmoeder en baarmoedermond weer terug is in haar oude staat.

Nacontrole

We maken 6 weken na de plaatsing een evaluatieafspraak. Ook wordt bij dit consult een controle echo gemaakt.

Spiraal verwijderen

Ook voor het verwijderen van een spiraal kun je bij ons terecht. Indien je meer informatie wilt of een afspraak om een spiraaltje te laten plaatsen of verwijderen, neem dan contact met ons op.

Tarieven

De kosten van deze zorg wordt nog niet standaard vergoed door iedere zorgverzekeraar.

  • Plaatsen spiraal (inclusief evaluatiemoment/echo) € 65,-
  • Controle echo 6 weken na plaatsen spiraal € 25,-
  • Verwijderen spiraal € 25,-
Controleer vooraf of deze behandeling door je zorgverzekering wordt vergoed, wij dienen namelijk de rekening rechtstreeks bij hen in.

 Locaties

 

Houtstraat 32H, 6102BJ Echt
Maandag
van 14:00 tot 20:30
Dinsdag
van 13:00 tot 17:00
Woensdag
van 08:45 tot 16:00
Donderdag
van 08:45 tot 16:00
Maasbrachterweg 72, 6067CS Linne

Locatie: Huisartsenpraktijk Linne

Woensdag
van 13:00 tot 21:00
Reinoud van Gelderstraat 13d 6114 EA Susteren

Locatie: Medisch Centrum Susteren

Dinsdag
van 08:45 tot 12:30

KVK: 14116376