Bollebuik staat garant voor een persoonlijke begeleiding

 Controles


Eerste controle

Je eerste controle vindt plaats tussen de 8e en 10e week van je zwangerschap, deze intake duurt ongeveer 60 minuten.
  • De termijnecho
  • Bloedprikken: het bloed wordt gecontroleerd op bloedgroep, rhesusfactor, ijzergehalte, suikergehalte, irreguliere antistoffen, infectieziekten en geslachtsziekten.
  • Je medische voorgeschiedenis.
  • Uitleg over de verschillende onderzoeken tijdens de zwangerschap.
  • Uitleg over het verloop van de zwangerschap.


Vervolg controles

Na het intakegesprek kom je gedurende de zwangerschap nog een aantal keer naar de praktijk voor vervolgcontroles, deze duren ongeveer 15 minuten.
  • De controle van de bloeddruk.
  • Het beantwoorden van vragen.
  • De controle van de groei en ligging van het kindje.
  • Het luisteren naar de harttonen.
Wij houden hiervoor de volgende regeling aan:
  • Tussen de 10 en 24 weken om de 4 weken.
  • Tussen de 24 en 30 weken om de 3 weken.
  • Tussen de 30 en 36 weken om de 2 weken.
  • Vanaf 36 weken iedere week.

 Prenatale screening

Elke zwangere hoopt op een gezonde baby. Helaas worden sommige kinderen geboren met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap.
Vanaf 11 weken heb je de mogelijkheid om je kindje te laten onderzoeken op bepaalde afwijkingen/aandoeningen.

Er zijn twee soorten onderzoeken:
- Chromosomaal onderzoek (de NIPT)
- Lichamelijk onderzoek (de SEO)

 

NIPT (chromosomaal onderzoek):
De NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) is een bloedonderzoek bij de zwangere, die vanaf 11 weken zwangerschap verricht kan worden.
In het bloed van de zwangere zit een klein beetje erfelijk materiaal van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van het kindje. Hierdoor kan onderzocht worden of er aanwijzingen zijn dat het kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft. Er kunnen ook andere chromosomale afwijkingen gevonden worden bij het kindje, in de placenta of (in zeer zeldzame gevallen) bij de zwangere zelf. Dit noemen we nevenbevindingen.

 

1ste trimester SEO / 13 weken echo (lichamelijk onderzoek):
De 13 wekenecho is een nieuw onderzoek wat sinds 1 september 2021 wordt aangeboden. Bij deze echo wordt het kindje onderzocht naar mogelijk lichamelijke aandoeningen. Jullie kiezen zelf of jullie de 13 wekenecho wensen.

 

2de trimester SEO / 20 weken echo (lichamelijk onderzoek):
De 20 weken echo kan verricht worden tussen 18 en 21 weken zwangerschap. Deze echo lijkt erg op de 13 weken echo, maar is gedetailleerder. Het kindje is groter en het lichaam meer ontwikkeld. Ook hierbij krijg je geen garantie op een gezond kindje, niet alle lichamelijke afwijkingen kunnen gezien worden op een echo.

 Echo's

Tijdens de zwangerschap worden er meerdere echo’s gemaakt. Alle echo’s, behalve de 20 weken echo, vinden plaats bij Bollebuik.


Het gaat om de volgende echo’s.
  • Intacte zwangerschapsecho tijdens de intake stellen we middels een inwendige echo vast hoe lang je zwanger bent of kijken we of we een hartje zien kloppen.
  • Termijnecho tussen de 10 en 12 weken wordt er een termijnecho gemaakt. Hierbij wordt de definitieve datum waarop je bent uitgerekend vastgesteld.
  • De 20 weken echo ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek, wordt in het echocentrum midden-Limburg of in het ziekenhuis uitgevoerd. Bij deze echo wordt de ontwikkeling van de organen van je kindje onderzocht. Ook wordt onderzocht of je baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De 20 weken echo is echter geen garantie voor een gezond kind, niet alle afwijkingen zijn te zien op de echo.
  • De 32 weken echo wordt ook wel de groei-echo genoemd. Met de metingen die tijdens deze echo worden uitgevoerd, wordt een schatting gemaakt van de grootte van het kindje en of dit past bij de termijn.
  • De 36 weken echo wordt de liggingsecho in de praktijk gemaakt. De echo wordt gemaakt om te kijken of je baby met het hoofdje naar beneden ligt.
  • Echo op indicatie indien het medisch noodzakelijk is, kan er altijd een extra echo worden gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer u last heeft van bloedverlies of wanneer de groei van het kindje te langzaam of te snel gaat.
  • Pretecho’s worden niet vergoed door de verzekering. Bij Bollebuik kun je vanaf 16 weken een geslachtsbepaling laten doen, hierbij kijken we naar het geslacht van je kindje. Deze niet-medische echo kost 40 euro. Tevens kun je rond de 27 weken een pretecho in 3D- of 4D laten maken, dit gebeurd bij een pretecho bureau.

 Zwangerschapsadvies

Om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben we een aantal tips en adviezen op een rijtje gezet.


De meeste daarvan liggen misschien voor de hand, maar we delen ze voor de zekerheid toch met je.
  • Drink geen alcohol want hierdoor neemt de vruchtbaarheid en de kans om zwanger te worden af. Tijdens de zwangerschap verhoogt alcohol de kans op vroeggeboorte en hersenbeschadiging bij de baby.
  • Gebruik geen verdovende middelen zoals drugs.
  • Niet roken tijdens je zwangerschap en wanneer je zwanger probeert te worden. Het verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte en gezondheidsklachten bij je baby.

 Zwangerschapskwalen

  • Ochtendmisselijkheid een van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Bij de meeste vrouwen gaat de misselijkheid na ongeveer 16 weken over.
  • Brandend maagzuur door de hormonen verslapt het klepje tussen de slokdarm en maag, waardoor je last kunt krijgen van brandend maagzuur. We raden aan om koolzuurhoudende, pittige en vette producten te mijden. Neem melk of pudding tegen het zuur. Indien dit niet helpt mag je Rennies, Gaviscon of Regla pH nemen.
  • Obstipatie de darmwerking is trager onder invloed van de zwangerschapshormonen. Hierdoor wordt de ontlasting wat dikker. Het is belangrijk om voldoende water te drinken, vezelrijk te eten en eventueel licht laxerende middelen te gebruiken.
  • Bandenpijn door de groei van de baarmoeder kan er een kramperig, steekachtig gevoel in de onderbuik voelbaar zijn. Deze pijn is te verzachten met een warm bad, douche of kruik.
  • Afscheiding door de extra doorbloeding van de vaginawand produceren de slijmvliezen van de vagina meer vocht. Deze afscheiding is reukloos en waterig. We raden aan om katoenen ondergoed te dragen en geen inlegkruisjes waarin plastic is verwerkt te gebruiken.
  • Bekkenpijn kan een gevolg zijn van de verweking van de banden en weefsels rond het schaambeen en de gewrichten bij het staartbeentje. Wanneer deze verweking voor bekkenpijn zorgt raden we je aan regelmatig rust te nemen. Probeer het gewicht op beide benen te verdelen en je benen niet te ver uit elkaar te houden als je bijvoorbeeld uit bed stapt. Als je opstaat vanuit bed, is het verstandig om je altijd eerst op je zij te draaien.

 Miskraam

Helaas komt het regelmatig voor dat vrouwen een miskraam krijgen. Dit is een emotionele periode waarin wij jullie zo goed mogelijk proberen te begeleiden.


De eerste tekenen van een miskraam zijn vaginaal bloedverlies en/of buikpijn. Belangrijk om te weten is dat bloedverlies tijdens de zwangerschap ook normaal kan zijn. Niet iedereen met bloedverlies krijgt een miskraam. Daarom is het van belang ons te bellen zodra je bloedverlies hebt. Met behulp van een echoscopisch onderzoek kunnen we dan vanaf 7 tot 8 weken zwangerschap goed zien of het hartje klopt. Bij een kloppend hartje is de kans op een miskraam zeer klein, maar niet uitgesloten. Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.

We zijn uiteraard 24 uur per dag bereikbaar voor begeleiding bij een miskraam!

 Locaties

 

Houtstraat 32H, 6102BJ Echt
Maandag
van 14:00 tot 20:30
Dinsdag
van 13:00 tot 17:00
Woensdag
van 08:45 tot 16:00
Donderdag
van 08:45 tot 16:00
Maasbrachterweg 72, 6067CS Linne

Locatie: Huisartsenpraktijk Linne

Woensdag
van 13:00 tot 21:00
Reinoud van Gelderstraat 13d 6114 EA Susteren

Locatie: Medisch Centrum Susteren

Dinsdag
van 08:45 tot 12:30

KVK: 14116376